Wednesday, January 29, 2020

Hybridni valka, BIS a kriticka infrastruktura

Ve světě dochází k proměně bezpečnostní situace (eskalace migrační krize, teroristické útoky, válka na východě Ukrajiny), kterou doprovází rozsáhlé informační úsilí v podobě šíření nepřátelské propagandy a dezinformací

Vznikají různé tzv. proruské skupiny a další podobné iniciativy na sociálních sítích. Tyto projekty se za využití falešných zpráv snaží u veřejnosti podněcovat strach a nenávist a zároveň vybízí k převzetí „spravedlnosti do vlastních rukou“.

Nové technologie a digitalizace téměř každého aspektu našeho života s sebou přinesly také nový způsob vedení války. 
Takový, ve kterém se jako zbraně používají informace vymyšlené, výrazně zkreslené či vytržené z kontextu. 

V minulých letech se v souvislosti s informační válkou skloňovala Ukrajina či pobaltské státy. Nový způsob boje ale už přetekl i do zbytku Evropy a čelí mu i Česko.

Podle generála Petra Pavla, byvaleho předsedy Vojenského výboru NATO, souvisí tyto kroky se snahou prezidenta Vladimira Putina vrátit Rusko na světovou scénu a obnovit jeho sféru vlivu.

Kyberneticky boj v mediich a na socialnich sitich se nemusí řídit žádnými univerzálními pravidly, nikdo je nezávisle nekontroluje, skutečnost nebo lež se v nich stírá a jejich zpravodajství se pod taktovkou autora velmi často podřizuje jedinému cíli – dosáhnout maximálního žádaného efektu u domácího i zahraničního publika. 
Jakoukoli formou.

Imigrant, nebo násilnický narkoman?

Podobných lidí v Česku působí celá řada. Ministerstvo vnitra a úřad pro boj s dezinformacemi uvádí, že v tuzemsku šíří a vytváří dezinformace 50 až 100 lidí.

Dezinformační servery často ve falešných zprávách používají manipulativní až nepravdivé informace. Kvůli senzačnímu vyznění se takové zprávy velmi snadno a rychle šíří po sociálních sítích.

Jen Facebook používá alespoň jednou měsíčně 4,8 milionu Čechů, virálně šířené dezinformace se tak mohou dostat mezi nejčtenější články na tuzemské síti.

Rusko není jedinou mocností, která dezinformace využívá. Jako zbraň je aplikuje i Severoatlantická aliance, její přístup se však liší. "NATO k informačním a psychologickým operacím přistupuje až po zahájení ozbrojeného konfliktu," vysvětluje generál Mičánek.

"Obavy o budoucnost, o vlastní děti, nedůvěra v instituce či pocit, že EU tlačí občany V4, aby se vzdali vlastních tradičních hodnot. To představuje fenomény, které podkopávají liberální demokracii od základů," hodnotí Lexmannová.

Informační válka je důležitou agendou pro Bezpečnostní informační službu. Ta zmiňuje ve výroční zprávě za rok 2018 vlivové hybridní operace a dezinformace.
I přesto, že dezinformace se začaly řešit teprve v posledních 5 letech, už v minulosti byla Česká republika vystavena dezinformačním kampaním.

"Výraznou aktivitou v tomto směru bylo období, kdy se u nás vedla debata o teoretické možnosti umístění americké protiraketové základny v Brdech," popisuje ředitel BIS Michal Koudelka s tím,
že vlivové operace dokázaly přesně to, co měly za cíl.

"Fragmentovaly celou debatu, vnesly do ní obrovské množství dezinformací, polopravd, konspiračních teorií. Byl vyvíjen mimořádný tlak na elity a média. Mnoho lidí pod vlivem těchto aktivit změnilo názor nebo minimálně začalo pochybovat," vysvětlil Koudelka.

Architekti dezinformací

Řada lidí šíří dezinformace čistě z ideologických důvodů. Ruzne maskovani agenti GRU - falesni doktori, beznozi COI inspektori a jejich poskokove.
Jini lide ciste z ekonomickych duvodu. Kazda kampan stoji nemale penize - a nelegalni prijmy jsou nejrychlejsi a nejjednodussi cestou k rychle akci.

"Nekteri to dělají z přesvědčení, tedy šířeným dezinformacím skutečně věří. A pořád také platí, že nepřítel mého nepřítele je můj přítel," potvrzuje generál František Mičánek, který vyučuje budoucí čelné představitele NATO.

Kvůli rozšiřování bojišť informační války nechala česká vláda udělat audit národní bezpečnosti. Na jeho základě vzniklo na ministerstvu vnitra Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, které s dezinformacemi bojuje od ledna 2017.
Šíření dezinformací může podle českého právního řádu porušovat řadu paragrafů.
"Práva jednoho člověka končí tam, kde začínají práva jiného člověka. A to platí i pro svobodu projevu. Takže se v souladu s Listinou základních práv a svobod jednání, která jsou verbální, trestají. Mohou to být věci jako šíření poplašné zprávy, pomluva, křivé obvinění, podněcování k trestné činnosti, 
schvalování trestné činnosti, podněcování k nenávisti a tak dále."

Benedikt Vangeli
šéf centra proti hybridním hrozbám 

V zahraničí bojují s fake news různě.
Například v Litvě vznikají "kybernetické domobrany", které se zaměřují na ruské trolly. Říkají si elfové a snaží se pomocí faktů bojovat proti nenávistným příspěvkům a lžím v internetových diskusích. Litva se tím pokouší snížit vliv ruských médií na svém území.

Do boje proti dezinformacím se už v Litvě zapojily stovky dobrovolníků a nové buňky elfů spontánně vznikají po celé zemi.


Členové ale většinou úzkostlivě tají svou identitu, aby předešli útokům či výhrůžkám a ochránili své blízké.

"Hledáme hlavně dezinformace, lži nebo falešné zprávy, ale taky informace, které jsou velice škodlivé, nebo dokonce trestné. Takové informace by mohly poškodit nezávislost našeho státu, náš právní systém, a proto je sbíráme a posíláme lidem, kteří mohou vymáhat právo." 
Dominik Swiecicki
analytik Agentury pro civilní záležitosti  

Jak se vypořádat s dezinformacemi, řeší už i velké a nadnárodní firmy.
Aby se její inzeráty neobjevovaly na webech šířících lži a propagandu. Něco podobného se stalo i před pár měsíci na Slovensku, je to i největší podnět pro známé společnosti, aby se proti dezinformacím vymezily, a zabránily tak poškozování své značky. Jednou z posledních byla na začátku června mezinárodní telekomunikační společnost Vodafone

S dezinformacemi se ale už snaží zápasit a vyrovnat i důležité internetové firmy jako Facebook, který připravuje spolupráci s českým ministerstvem vnitra, a Google. Ty byly obviňovány z toho, že si neuvědomují svou zodpovědnost za šíření těchto zpráv.

"To, co lidé považují za falešné zprávy nebo nenávistné příspěvky, se liší podle jejich kultury, regionu, náboženství či společenské skupiny. Proto říkáme, že nelze definovat jediné technologické řešení. Celý internetový ekosystém stále čelí pokračující výzvě a musí se pokusit přijít na nové formy, jak na internetu zajistit neutralitu, jak zajistit, že přístup k informacím bude po celém světě svobodný a otevřený."  
GOOGLE

Vyšetřovatelé nebudou mít přístup k odposlechům tajných služeb automaticky, propojení obou složek v tomto ohledu nebude stoprocentní. 
Policie by se měla obrátit na zpravodajce jen v případě důkazní nouze.

"Technicky je pak důležité, že ve finále to bude vždy zpravodajská služba, která rozhodne, zda důkazy poskytne, protože vždy upřednostní ochranu svých zájmů,"

"Dodnes se jednotlivé bezpečnostní složky často uzavírají do svých bublin a málo spolu komunikují. Přitom v dnešní době, kdy jsou rizika komplexní, stejně komplexní musí být součinnost všech složek, které mohou k eliminaci těchto rizik přispět," popsal serveru Aktuálně.cz bývalý předseda vojenského výboru NATO generál Petr Pavel
Dohoda Bezpečnostní informační služby a resortu obrany oficiálně zastřešila program, díky němuž získali řidiči vojenských vozů specializovaný výcvik.

Generál Elfů Petr Pavel nezní to krásně ?
„Zjistili jsme, že nepravdivé zprávy častěji vyvolaly emoci překvapení, což podporuje hypotézu o originalitě,“ píší vědci. Dále nepravdivé zprávy vyvolaly častěji znechucení. „To je velmi typická, velice lidská reakce, to znechucení,“ myslí si Aral. Producent nebo šiřitel nepravdivé, smyšlené zprávy, počítá s touto emocionální reakcí, která zprvě pomáhá v dalším šíření.
„Je potřeba více výzkumů. Nejen na téma toho, co se děje a jak se nepravdivé zprávy šíří, ale také toho, zda existují způsoby, kterými by bylo možné šíření nepravdivých zpráv zastavit.“
Nepravdivé zprávy mají totiž podle Arala opravdu hrozivý potenciál:
Důsledky mohou být dramatické a katastrofální. Pořád ale nevíme dost o tom, co se děje a co můžeme udělat pro to, abychom lidem pomohli poznat nepravdu od pravdy.“
Je docela možné, že žádné jednoduché řešení neexistuje.
 
SOURCES / ZDROJE:
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/valka-dezinformace-fake-news/r~7bfb35b23bb311e7886d002590604f2e/?redirected=1513006086&fbclid=IwAR0wc5VB-GASLadph0WYKli3aGnaY9xDKEw_nWOJEQTjhWtc2azLMNhJBJY

https://www.idnes.cz/technet/veda/veda-fake-news-nesmysly-lzi-sireni-internet.A191229_201109_veda_pka

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/dezinformace-fake-news-lazne-belohrad.A200122_190000_domaci_jum?zdroj=vykuk_obecny

https://www.idnes.cz/technet/veda/nepravdive-zpravy-se-siri-rychleji-nez-pravdive-twitter-studie-science-mit-vosoughi.A180312_044339_veda_pka

===========================

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment. Will try to react as soon as possible.

Regards,

Networ King